Til damegruppa side 1 Til damegruppa side 3

Damegruppa

Hvorfor damegruppe?

Hvorfor damegruppe?
Hva var vitsen ved å ha en egen damegruppe? Hva gjorde de? Hvilken nytte hadde de? Og hvem var de?

Det er ikke enkelt å gi et enkelt svar. Svaret er sammensatt. Men det har litt å gjøre med at Drafn er en gammel klubb. Stiftet i 1910 da det ikke var vanlig å ha kvinnelige medlemmer i en «gutteklubb». Gutteklubben spilte fotball, og ingen damer drev med det. Så ble gutteklubben en herreklubb og spilte bandy. Heller ikke her deltok damer. Skiavdelingen kom til etter en sammenslåing, men ingen damer fikk gå på ski og «gjøre seg til», se svette ut og sikle seg gjennom skogen. Kvinnelige skihoppere fantes, men de var få, og nesten som klovner på sirkus å betrakte. Nei, Drafn var en ren herreklubb.

Først i 1969 kom det første kvinnelige medlem, da Gro Christoffersen spilte fotball på lilleputtlaget, og etter hvert småguttelaget. Litt ut på 70-tallet fikk vi tre jenter, anført av Siri Klemetzen, til å gå langrenn – med eget stafettlag, må vite!

I 1977 startet Drafn damefotball, og fikk fram et meget bra lag, som til og med spilte kvalifisering for 1. divisjon. Samme gjengen startet høsten 1979 med bandy, og seks av jentene fikk debutere for landslaget i en turnering i Örebro.

Men tilbake til 50-tallet. Det fantes ikke diskusjon om hvorvidt kvinnelige medlemmer var velkomne. Det var ikke noe tema.

I 1959 var det derimot noen damer som fant ut at en «damegruppe» kunne være hendig. Ved stiftelsen var det xx medlemme, og her kan vi se signaturen til alle sammen:

Selvfølgelig var det fruene til Drafn-medlemmene som utgjorde så gotd som hele medlemsmasen. Damene bestemte seg for å ha månedlige møter, og samle penger på alle tenkelige vis. Det var kakelotteri, kronerulling og annet, vi legger ut noen sider fra protokollen for å dokumentere.

Dert var meningen at damegruppa skulle servere ved festligheter og delta ved arrangementer. Det hadde vært svært vanskelig å arrangere Thorleif Haugs Minneløp uten damegruppa. Pakking av startnummer, program, deltakerpakke og så videre – matstasjoner og en rekke andre oppgaver tilfalt damegruppa.

Damegruppa var svært aktive. De arrangerte teaterturer, bedriftsbesøk (som for eksempel på Aass bryggeri og Freia sjokolade) samt hytteturer. Ved en anledning fikk Laila Wahl fyrt av et kamera akkurat idet noen andre damer var i ferd med å borde en pram. Det er fru Nyhus som prøvde å gå på vannet... Bildet ble belønnet med «årets foto» i se og Hør som seg hør og bør!





Signaturer fra stifterne av damegruppa i 1959.


Tilbake til hovedsiden

Og vi må ikke glemme at damegruppa overrakte klubben både fane og flagg, og i tillegg skaffet drakter og utstyr til lag som hadde søkt om det. For min egen del søkte jeg om drakter til damelaget i bandy i 1982. Vi hadde spilt i mine hvite kortermede fotballtrøyer en seson, og ønsket oss «noe bedre, noe skikkelig noe». Damegruppa var velvillige, og flotte, nye bandydrakter ble innhandlet – på damegruppas regning. Protokollklippene vil vise at det var flere som ble bevilget utstyr.

Asbjørn Nordem Karlberg


Drafns damegruppe overrakte damelaget nye bandydrakter i 1981.