Til sesongen 1923Til sesongen 1925

Sesongen 1924:

Så, Thorleif Haug, en takk til deg
fra Norges ungdomshær
for sigers-budskap som vi fekk
ifrå di sigers-ferd.
Velkommen att, vi helser deg,
og byr deg trygt vår hand.
Og aller mest vi takker deg
fordi du er ein mann.

Dette diktet av Leif Haese sto i Sportsmanden etter Vinterlekene i Chamonix i 1924, og det dekket nettopp det alle nordmenn følte den gangen. Mange vil kanskje kalle det fraser og floskler eller idrettshysteri, men det var vanskelig for alle skiinteresserte å reagere helt objektivt på slike store og uforglemmelige skidager fullstappet med triumfer. Hva skal så vi Drafn-gutter si, som til og med hadde selveste skikongen, «Hauer´n»? Ja, for dette OL ble først og fremst Thorleif Haugs. Tre gullmedaljer og en bronsemedalje i én olympisk uke overgår jo langt hva noen annen skiløper har klart. Derfor er det fristende å gjengi overskriften i en stor dagsavis: «Thorleif Haug er og blir skiløpernes konge».

Eventyret begynte 30. januar med 50 km, hvor det ble firedobbelt norsk triumf med «Hauer´n» som førstemann. Triumfen var uventet, da løypa var «finsk». Men denne dagen var bare én av mange store dager der nede. 2. februar gikk langrennet over 18 km, som også ble en dundrende suksess. Her fikk Thorleif Haug sin andre gullmedalje med Johan Grøttumsbråten «hakk i hel». Så ble triumfen fullstendig 4. februar. Drafn-gutten hentet sin tredje gullmedalje i det kombinerte rennet, og en bronsemedalje i det spesielle hopprennet. Jo, det var lysende øyeblikk i norsk skihistorie med den største av alle Drafn-gutter – skikongen Thorleif Haug – som hovedaktør.

Det hersket stor aktivitet innen Drafns skigruppe, og den arrangerte ikke mindre enn fire konkurranser på ski. Først klubbrennet i januar, siden Drammensrennene i Strøtvedtbakken, med 30 km langrenn, videre kretsrennet i mars og til slutt Sørperennet på Konnerud som avslutning på sesongen.

Klubbrennet hadde som vanlig stor deltakelse, og Haug vant igjen. I Drammensrennene tilfalt Brukseier Skamarkens pokal Drafn, som beste forening i kombinert klasse, ved Henry Gjøslien, Nic. Fuhre og Karl Wilthil.

Drafn arrangerte kretsrennet sammen med skikretsen. I langrennet ble Thorleif haug nr. 1, Henry Gjøslien nr. 2, og Johan Støa nr. 3. Strøtvedtbakken var i fin-fin stand til hopprennet, som ble meget vellykket. Kretsens beste løpere kjempet om kretspokalen, som Thorleif Haug vant til odel og eie. Rennets sensasjon var de mange hopp som ble gjort etter rennets slutt. Harald Økern og Thorleif knivhoppet 51,5 og 52,5 meter. Det siste var bakkerekord.

Tilbake til hovedsiden




Vi må heller ikke glemme at Thorleif for sjette gang bragte seieren hjem i Holmenkollens femmil, som gikk av stabelen i regnvær og snøstorm, en helt fantastisk prestasjon, som atter beviste at vår skikonge var og blir alle tiders skiløper. Henry Gjøslien ble nr. 13 og Asbjørn Haug nr. 30. Vi hadde det beste tremannslag fremdeles.

Sørperennet var som vanlig en like hyggelig og morsom opplevelse, preget av dyktig skiløping, humør og godt kameratskap. Ved premieutdelingen ble det overrakt mange flotte ekstrapremier, bl. a. for fin langrennsprestasjon med originalt utstyr til Josef Wahlin, for fin skiføring med «tuppa ned» til Einar Gulbrandsen og for lengste fall til Ludvig Larsen.