Bandy i London:

Dempet suksess i Brixton

Englands fotballmanager Sven Göran Eriksson er i hardt vær for tiden. Han skulle vært med på demonstrasjonen av bandy i London 26. og 27. mars, men valgte å utebli.


Av Asbjørn Nordem Karlberg

Gjennom sin assistent Tord Grip, meldte han at han dessverre måtte utebli fra arrangementet. Grunnen er ganske klar: Torsdag hadde han en sammenkomst med Chelseas Peter Kenyon og satte fyr på nye rykter om at han kommer til å forlate jobben som Englands fotballtrener til fordel for Roman Abramovich og Chelski.

Samme Roman Abramovich var også tiltenkt en rolle i reintroduksjonen av bandy i London etter 100 års fravær, men også han måtte melde avbud. Her var grunnen dog noe annet: Hans sikkerhetsoppbud var mer enn det lille bandyarrangementet kunne makte å ta imot. Abramovich omgir seg til enhver tid med en skare av sikkerhetsvakter.

Bandyarrangementet ble derfor noe svekket hva gjelder «celebrity»- faktoren, men det ble likevel en stor suksess: Begge lag fornøyde, et fornøyd publikum, og ikke minst et lite fotfeste for en liten sport i en stor by.

Promotor for arrangementet, Edgar Malman, hadde mer enn nok å stri med – bare det å møte 33 russere på Heathrow, for deretter å rekke en pressekonferanse med Sven Göran Eriksson i Soho – noe som holdt bare så vidt.

Selve matchen ble en underlig affære når man tenker over hvem som møttes: I det gul/grønne hjørnet, Vodnik fra Russland, regjerende verdensmester, med hypermillionær Solovjev bivånende fra sidelinjen.

Rødt/blått hjørne, bestående av de nykårede svenske mestere Edsbyn, nærmest rett fra feiringen av SM-gullet. Begge lag kun interessert i å more seg, kose seg med finspill og angrepsbandy. Pauseresultatet 7-7 var lite flatterende for målvakter som er vant med å holde baklengsmålene på lavere nivå, men her var det mye bra angrepspill ute og flagret! Tempoet dalte i 2. omgang, noe også sluttresultatet
10–10 forteller om.

Førsteomgangen inneholdt så mye og så kvikk bandy, at de lokale tilskuerne nok fikk en øyeåpner. Klikk-klakk er en gammel bandyklisjé, som her ble opphøyd i annen! Men så var jo propaganda også hovedårsaken til at begge lag var her.

Selve hallen var litt av en skuffelse. Nedslitt og fæl, og dårlig isflate. Adresse Brixton er vel heller ikke rett sted når det er bandy som skal introduseres. Det lokale ishockeylaget (i 3. divisjon), hadde nylig spilt ferdig sin første sesong etter 12 års pause, og sliter nok med publikumstilstrømmingen.






Tord Grip var eneste prominens ved bandyens hjemkomst til London. Om man da ikke regner med hypermillionær Solovjev fra Vodnik.


Pavel Franz, Vodniks kaptein, her i samtale med primus motor Edgar Malman foran kampen.


Edgar Malman (t.v.) og Svenska Bandyfõrbundets Rolf Käck.


Magnus Olsson, nyslått svensk mester, kaptein for Edsbyn.


Streatham Ice Arena - åstedet for den første bandykampen i London på 100 år.